Szolgáltatások
Tanfolyamok
Pályázatok
Kiadványok
Céginformáció


Élelmiszer biztonság, higiénia

Minőség-megőrzési idő tervezése, hőkezelési folyamatok validálása

A mikrobiológiai rendelet értelmében a termékek valós minőség-megőrzési idejét igazolni kell, erre kínálunk modern, költség- és időtakarékos megoldásokat. Szolgáltatásaink nyújtotta lehetőségekkel csökkentheti a mikrobiológiai vizsgálatok számát, illetve a folyamatok feltérképezésével és részletes megismerésével hosszú távon piaci előnyre is szert tehet.

  • Egyszerűsített, ipari mikrobiológiai kockázatbecslés: Számítógépes modellező programmal tudjuk szimulálni, hogy mi történhet mikrobiológiai szempontból a termékünkkel különböző környezeti körülmények megváltozásakor. A modellek segítségével gyors választ kaphatunk a kritikus pontok meghatározásához és szabályozásához is. Továbbá számszerűsíteni és rangsorolni is tudjuk a veszélyeket az egész hűtőláncon keresztül és becsült minőség-megőrzési időt is tudunk kalkulálni.
  • Challenge tesztek: A kockázatbecslés eredményeinek mikrobiológiai megerősítése, mely során különböző összetételű termékek tárolását végezzük kontrollált hőmérsékletek és adott időtartamok mellett. A teszt lehetővé teszi, hogy hőkezelési folyamatokat validáljunk, termékek antimikrobiális tulajdonságait megvizsgáljuk. A kísérleti tervnek megfelelő időpontokban és/vagy hőmérsékleteknél veszünk mikrobiológiai mintát és a beoltott mikroorganizmus mennyiségi eredményeiből tudjuk meghatározni az élelmiszerfertőzés, -mérgezés kockázatát.
  • Shelf-life tesztek: Szintén lehet a kockázatbecslés megerősítése, mely során a különböző összetételű késztermékek tárolását végezzük kontrollált hőmérsékletek és adott időtartamok mellett. A teszt mikrobiológiai és/vagy érzékszervi eredményei alapján meg tudjuk határozni a biztonságos minőség-megőrzési időt. A kísérleti tervnek megfelelő időpontokban és/vagy hőmérsékleteknél veszünk mikrobiológiai mintát és a termékre jellemző mikroorganizmus mennyiségi eredményeiből tudjuk meghatározni a biztonságos fogyaszthatósági/ tárolási/ szállítási időt és/vagy hőmérsékletet.
  • CTEMP: hőkezelési adatok számítógépes elemzése, mely gyors eszköz a folyamattervezéshez, az eltérések illetve változások élelmiszer-biztonsági hatásának pontos becsléséhez. Költség- és időtakarékos számítógépes megoldás a hőkezelési folyamat paramétereinek meghatározásához. Termékkel történő kísérleti mérések helyett egyszerű számítás a termékösszetevők, csomagolás alakja és mérete, folyamatparaméterek és bármely sterilizálási faktor változásának modellezésére.
  • MIMIC: A hőkezelni kívánt termék hőtani tulajdonságaival megegyező kialakítású műanyag modell, melyet többször, termékveszteség nélkül folyamatosan lehet használni idő- és költségtakarékosan a termék helyett.
  • Hőmérséklet-eloszlás megállapítása: A hűtőlánc hőmérsékletének pontos időbeli lefutásával tudjuk az élelmiszer minőség-megőrzési idejét meghatározni. Szolgáltatásunkkal folyamatos hőmérséklet monitoring mellett pontos képet kaphatunk az adott folyamat hőmérséklet-eloszlásáról. Ehhez a szolgáltatáshoz rendelkezésünkre állnak különböző hőmérséklet-idő indikátorok (TTI – Time-Temperature Indicators) illetve gombnagyságú folyamatos hőmérsékletdetektorok is.

Bővebb felvilágosítás:

Berczeli Attila
Tel: +36 1 433 14 76
E-mail: a.berczeli@campdenkht.com

Baár Csaba
Tel: +36 1 433 14 82
E-mail: c.baar@campdenkht.com

Kapcsolat

1096 Budapest, Haller u. 2.
Tel: +36 1 433 14 70
Fax: +36 1 433 14 80
E-mail: a.sandor@campdenkht.com Web: www.campden.hu

Kérje ajánlatunk!